Stap 1

Niveau

Stap 2

Doelgroep

Stap 3

Leerdoel

Stap 4

Randvoorwaarden

Stap 5

Samenstelling

Stap 6

Leerlijnen

Stap 7

Dutlaplan

De stappen en leerlijnen van Dutch Lapétus
Dutch Lapétus heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een kennisinstituut die rijinstructeurs – als ze dat willen – naar een hoger plan tillen.

Het besef dat er meer kennis beschikbaar is, moet er wel zijn. Gedrag in het verkeer heeft een functie die tijdens de rijles onbewust wordt ontwikkeld. Gedrag wordt bepaald door persoonlijke kenmerken en de omgeving van het leren. Als de rijinstructeur bij Dutch Lapétus leert om de leeromgeving te veranderen, verandert het gedrag van de rijbewijsleerling daarin mee. Dit is niet vanzelfsprekend, maar wel bepalend over gedrag van beginnende bestuurders in het verkeer. De rijinstructeur heeft wel degelijk invloed hierop.
Dit betekent dat rijinstructeurs zelf moeten begrijpen dat de basis instructeursopleiding theoretisch van aard is en dat werkervaring niet in alle gevallen antwoordt geeft op vraagstukken die tijdens de rijles ontstaan.

Dutch Lapétus vindt het belangrijk dat rijinstructeurs met respect worden behandeld en verwacht in ruil daarvoor, verantwoordelijkheid richting de verkeersveiligheid voor terug. De rijinstructeur moet hierin investeren. Het ministerie vindt motivatie naar verbetering belangrijk. De tijden zijn echt niet meer zoals voorheen of wat we gewend waren.