Stap 1

Niveau

Stap 2

Doelgroep

Stap 3

Leerdoel

Stap 4

Randvoorwaarden

Stap 5

Samenstelling

Stap 6

Leerlijnen

Stap 7

Dutlaplan

Leerlijnen hebben over het algemeen te maken met verschillende functies. We verschillen op bekwaamheid van elkaar. Deze zijn op 4 verschillende Dutla niveaus te onderscheiden:
  •  Dutla rijonderwijs leerkracht
  •  Dutla rijonderwijs deskundige
  •  Dutla rijonderwijs Master
  •  Dutla rijonderwijs Master MLI
Casus: Leerlijn voor de Dutla rijonderwijs leerkracht De wens van een rijschoolhouder is, dat een rijinstructeur een onderwijsprogramma via Dutla gaat volgen. Uit de Dutla screening is gebleken, dat de rijinstructeur (zelf) met rijlevel 5 door het verkeer heen rijdt. Ook is gebleken dat er weinig structuur binnen de rijles wordt gebruikt om de rijbewijsleerling voldoende op niveau te krijgen. Leerlijn 1a. De nadruk wordt door Dutla niet gelegd op de structuur als onderwerp, maar op het begrijpen van de basis, waardoor structuur binnen de rijles een logisch geheel wordt. Leerlijn 2a. Het is belangrijk dat de rijinstructeur begeleid wordt naar rijlevel 6 en 7. Het is niet vanzelfsprekend, dat een rijinstructeur het zelfbesef heeft, om door te groeien naar een hogere rijlevel. Een rijlevel is iets anders dan bekwaamheid m.b.t de rijvaardigheid, waar je een rijbewijs mee haalt.

Aan de rijschoolhouder wordt uitgelegd over de noodzaak van het gebruik van verschillende leerlijnen en de expertise die Dutch Lapétus als kennisinstituut in huis heeft. Om het zelf te doen wordt afgeraden, omdat het effect van het onderwijsprogramma van Dutla direct positieve invloed heeft op de rijbewijsleerling. De rijinstructeur wordt na voldoende resultaat, gewaardeerd met een certificaat.